Sixpencen - en gammel klassiker!

oprettet d.

Hattemoden har igennem de sidste mange hundrede år haft mange fantasifulde facetter - men enkelte modeller har dog fået en mere klassisk rolle end andre. 

En klassiker vi alle kender fra herremoden idag, er den velkendte sixpence. Men de klassiske snit er faktisk over 400 år gamle, og har også en lidt interessant historie. For den populære hat blev nemlig ikke produceret dengang med mode for øje. 

 

I 1571 blev sixpencen udbredt ved lov, da man i England ønskede at fremme salget af uld - det Bristiske Parlament besluttede nemlig at alle mænd og drenge over seks år skulle bære en kasket i uld på søndage og helligdage (overklassen var dog undtaget). Kasketten skulle være lavet fra bunden af engelske producenter og herefter sælges på det engelske marked.

 

Loven ophørte allerede i 1597, men modellen var kommet for at blive og den har stort set været på markedet lige siden - ikke kun i England, men i hele den vestlige verden. Den blev imidlertid et symbol for "almindelige" mennesker og var arbejderens hovedbeklædning langt op i 1900-tallet. Den har i perioder haft større populariet end andre; i 1910/20erne og 1960erne var sixpencen f.eks. ekstra populære i herre-hattemoden.  

 

Selve oprindelsen af navnet "sixpence" er dog lidt af at mysterie, da det stort set kun er i Danmark og Norge, at man omtaler hatten sådan. De to teorier som er mest kendte, er følgende:

 

1. Ordet stammer fra den engelske møntfod "six-pence", pga. kaskettens billige pris

2. "Videreudvikling" af  "six-piece", eftersom hatten i den oprindelige version var sammensyet af seks stykker stof.

 

I England er modellen mest kendt som enten en flat-cap (flad med stiv skygge i front) eller newsboy cap (rundere og mere fyldig, har 6-8 stykker den er syet sammen af), men er faktisk kendt under mange flere navne, f.eks. bunnet, button top og cloth cap (også afhængig af landsdele).

 

Uanset hvad du kalder den, så kan du selvfølgelig finde et stort udvalg af den klassiske herrehat hos MorfarsMoustache.dk - og her kalder vi den altså, på god gammeldags dansk; en sixpence! 

Find Morfars udvalg af vintage herre hatte lige her.

 

 

Kilder:

https://www.b.dk/mode/tilbage-til-kasketten

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=sixpence

https://politiken.dk/kultur/art5560654/Grillparty-og-sixpence-Vi-opfinder-vores-egne-engelske-ord

http://historienet.dk/kultur/hvorfor-hedder-en-flad-kasket-en-sixpence 

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=oprindelse


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar