Kulstof, brint, ilt og kvælstof!

oprettet d.

 

Kulstof, brint, ilt og kvælstof…

Denne sammensætning blev i 1938 starten på et revolutionerende produkt, som mange kvinder i hele verden kom til at elske - og stadig den dag i dag, er en af de mest klassiske beklædningsgenstande i en kvindes klædeskab.

I 1930erne havde kvinder to materialer at vælge i mellem når de skulle købe strømpebukser; silke der var dyrt og sart og rayon der var et billigt og dårligt kunststof og derfor signalerede ringe smag og økonomi.

Men i 1938 lykkedes det for den amerikanske kemigigant Du Pont at spinde en brugbar tråd af den første 100% syntetisk fremstillede tekstilfiber – Nylon; og nylonstrømpen så dermed dagens lys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den første prottype af nylonstrømper, produceret af Union Hosiery Company af Du Pont i 1937 (National Museum Of American History)

 

Du Pont ville fra starten have at nylonstrømper ikke skulle opfattes ringere end silke, nylon var tværtimod videnskabens forbedring af naturen.

Derfor besluttede firmaet at de skulle sælges til samme pris som de fineste silkestrømper. Salget startede d. 15. maj 1940 og allerede efter første dag, måtte de melde alt udsolgt!

Året efter blev nylonstrømper solgt til dobbelt så høje priser som silke og havde erobret 30% af det amerikanske marked for damestrømper.

Nylonstrømper blev højeste mode bl.a. fordi de var mere slidstærke end silke og rayon.

 

Billedresultat for The Chemical Girl, front cover of the 'DuPont Magazine', June 1940

The Chemical Girl, front cover of the 'DuPont Magazine', June 1940

 

I dag kan du købe nylonstrømper i de fleste tøjbutikker og supermarkeder.

Dog bliver mange af dem efterhånden fremstillet i så dårlig kvalitet at de desværre nemt går i stykker og hurtigt ryger i skraldespanden.

Brug-og-smid-væk tendensen er svær at gøre noget ved, med mindre du har et andet produkt der kan erstatte det, som er mere miljøvenligt. Og naturligvis også nogle forbrugere der tænker på fremtidens Moder Jord, fremfor billige produkter i ringe kvalitet.

 

Sååå… hold øje med Morfar!

For hvem ved – måske vil han meget snart give dig muligheden for at blive en endnu mere miljøvenlig forbruger, - uden at gå på kompromis med hverken klassisk eller moderne stil ;)

 

 

FUN FACT

Hvordan kom det egentlig til at hedde ”Nylon”?

En udvalgt arbejdsgruppe der skulle finde et navn til det nye produkt, valgte blandt mange hundrede forslag først navnet ”Norun”- ”løber ikke”. Men virksomheden blev dog i tvivl om de kom til at love for meget, da strømperne faktisk kunne løbe. Også navne som Wacara, Duparon og Nilon blev overvejet. Men  efter en længere bogstavleg endte de med navnet ”Nylon” for at undgå tvetydighed i udtalen.

 

 

Kilde: illustreret videnskab Historie nr. 13/2013

https://videnskab.dk/teknologi-innovation/staerkt-som-staal-og-fint-som-edderkopperspind-saadan-opstod-nylon

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar